Inspiratie

Jouw serviesset als middelpunt van een gedekte tafel

Zie je het al voor je? Het is tijd voor een feestmaal, het eten is gekookt en staat klaar en de tafel is gedekt. Een mooie gedekte tafel is altijd een lust voor het oog. Het nodigt uit om gezellig aan te schuiven en te genieten van een heerlijke maaltijd. Zonder servies is een gedekte tafel maar saai. Maar hoe maak je van jouw serviesset nu het middelpunt van een tafel. 

Gebruik je hele serviesset

Go big! Dat betekent niet dat je hele grote stukken servies op tafel moet zetten, maar gebruik je hele serviesset. Meestal zit er in een serviesset een groot, plat bord en een ontbijtbordje. Zet bijvoorbeeld een diep, plat bord neer, daarop een ontbijtbordje en dan een soepkom. Uiteraard als dit past bij het type eten dat je gaat serveren. Maar beperk je niet tot het neerzetten van 1 bord. 

Denk na over een indeling

Maak een goede indeling van de tafel, zorg dat iedere zitplek een eigen ‘stek’ heeft. Dat zorgt ook voor geborgenheid en duidelijkheid bij gasten. Zet dus de borden en kommen neer, maar gebruik ook een bijpassend servet dat de serviesset complimenteert. Kijk dus ook eens naar andere kleuren dan wit voor servetten. Vergeet geen glazen neer te zetten en aan beide kanten van het servies bestek. 

Iedere zitplek heeft een zelfde opmaak en opzet. Dit ziet er symmetrisch en uitnodigend uit voor jouw tafelgenoten. 

Gebruik kleur om de aandacht te trekken

Speel eens met kleuren. Heb je een neutraal servies, kijk dan eens naar een tafelkleed in een contrasterende kleur. Bijvoorbeeld een donkerblauw kleed voor wit servies of een zwart servies voor een licht tafelkleed. 

Creëer een optisch middelpunt

Een optisch middelpunt van de tafel geeft een opbouw aan de gedekte tafel. Denk bijvoorbeeld aan een bloemstuk met een vaas in de kleur van het servies. Of een kandelaar met meerdere kaarsen in het midden van de tafel. Dit geeft een bepaalde opbouw van de tafel en vergroot de aantrekkelijkheid van de gedekte tafel. 

Gebruik accessoires

Afhankelijk van de gelegenheid waarvoor je de tafel hebt gedekt kun je je servies complementeren met accessoires. Denk bijvoorbeeld aan kleine elementen in een kleur die voorkomt in jouw serviesset. Heb je een gouden randje, zet dan kleine elementen van goud op tafel. Of heb je een donker randje in jouw servies, denk dan aan donkere kaarsen. 

Ook bloemen doen het altijd goed op een gedekte tafel. Bijvoorbeeld per bord een klein bosje gedroogde bloemen, ook weer in de kleur van het servies of een complimenterende kleur. 

Welke sfeer wil je hebben

Bedenk dus ook goed welke sfeer je wilt uitstralen op jouw gedekte tafel. Is een speciale gelegenheid? Is het een feestdag? Laat dat dan terug komen op jouw tafel. 

Leg bijvoorbeeld op iedere eetplek een kaartje op het servies waarin je gasten welkom heeft. Maar houdt dit subtiel, zodat het servies nog steeds het middelpunt is van een zitplek. Dat geeft net even een extra persoonlijke touch aan de gedekte tafel.

Maar gebruik ook hulst bij een kerstdiner, of een mooi kersstukje. Gebruik paasversiering bij de paasbrunch en leg rode confetti subtiel op tafel bij een valentijnsdiner. Zorg dat het de serviesset niet overstemt, dat mensen moeten zoeken naar hun bord onder allerlei accessoires en kaartjes. 

Ben je meer op zoek naar een voorjaarssfeer of bohemian. Denk dan ook eens aan elementen uit de natuur om jouw serviesset te complementeren. 

Geniet van de gedekte tafel

Ziet jouw tafel er perfect uit? Geniet dan lekker van de gedekte tafel! Een mooi servies is fijn, maar in het gezelschap van leuke mensen lekker eten is onbetaalbaar. 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - £0.00

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten